نظریه بازی ها
محمد تبریزیان؛ حسین سیفی؛ محمدکاظم شیخ الاسلامی؛ حمیدرضا شاهمیرزاد
چکیده
مدیریت ریسک تراکم یکی از مهمترین مباحث مدیریت شبکههای انتقال در سیستمهای قدرت تجدیدساختار شده و بازارهای برق دنیا، به-ویژه بازارهای مبتنی بر قیمتگذاری ناحیهای یا محلی است که ابزار اصلی آن قراردادهای مالی انتقال است. در این مقاله، پس از بررسی موضوع قراردادهای مالی تراکم انتقال، نحوه پیشنهاددهی بهینه انواع مختلف این قراردادها ...
بیشتر
مدیریت ریسک تراکم یکی از مهمترین مباحث مدیریت شبکههای انتقال در سیستمهای قدرت تجدیدساختار شده و بازارهای برق دنیا، به-ویژه بازارهای مبتنی بر قیمتگذاری ناحیهای یا محلی است که ابزار اصلی آن قراردادهای مالی انتقال است. در این مقاله، پس از بررسی موضوع قراردادهای مالی تراکم انتقال، نحوه پیشنهاددهی بهینه انواع مختلف این قراردادها توسط شرکتکنندگان بازار برق در حراجهای ثانویه تبادل این قراردادها و در بازه زمانی کوتاهمدت (بهصورت هفتگی) جهت مدیریت ریسک تراکم، با استفاده از نظریه بازیها تحلیل خواهد شد. در این مسئله که از دید شرکتکنندگان بازار مطرح است هدف، یافتن بهترین وضعیت برای سود پیشبینی شده توسط هریک از شرکتکنندگان (بازیگران) در حراج ثانویه قراردادهای مالی تراکم انتقال، یا بهعبارت دیگر از دید نظریه بازیها یافتن حداقل یک نقطه تعادل نش برای این رقابت، با در نظر گرفتن قیود مختلف مسئله است. در پایان، روش پیشنهادی در یک شبکه نمونه مورد آزمون قرار گرفته است که نتایج عددی کارآمدی آن را نشان میدهد.
نظریه بازی ها
حامد جعفری
چکیده
هدف: محصولاتی از قبیل ظروف یکبار مصرف را در نظر بگیرید که برای تولید آنها از ضایعات پلاستیکی استفاده میشود. برای تولید چنین محصولاتی ابتدا ضایعات پلاستیکی جمع آوری و بازیافت شده و سپس مورد استفاده قرار میگیرند. در این تحقیق زنجیره تأمینی شامل انبار ضایعات، بازیافت کننده و تولیدکننده در نظر گرفته شده که در آن از ضایعات پلاستیکی به عنوان ...
بیشتر
هدف: محصولاتی از قبیل ظروف یکبار مصرف را در نظر بگیرید که برای تولید آنها از ضایعات پلاستیکی استفاده میشود. برای تولید چنین محصولاتی ابتدا ضایعات پلاستیکی جمع آوری و بازیافت شده و سپس مورد استفاده قرار میگیرند. در این تحقیق زنجیره تأمینی شامل انبار ضایعات، بازیافت کننده و تولیدکننده در نظر گرفته شده که در آن از ضایعات پلاستیکی به عنوان مواد اولیه مورد نیاز برای تولید یک محصول استفاده میشود. تحت زنجیره تأمین مذکور انبار ضـایعـات، ضایعات پلاستیکی مورد نیاز را بصورت بازیافت نشده جمع آوری نموده و بازیافت کننده آنها را بازیافت میکند. سپس تولیدکننده با استفاده از ضایعات پلاستیکی بازیافت شده، محصول نهایی را تولید و تقاضای مشتریان را برآورده مینماید. در این ساختار انبار ضایعات قیمت ضایعات پلاستیکی بازیافت نشده، بازیافت کننده قیمت ضایعات پلاستیکی بازیافت شده و تولیدکننده قیمت محصول نهایی را تعیین میکنند.
روششناسی پژوهش: با استفاده از رویکرد نظریه بازی، تصمیمات مطرح شده تحت زنجیره تأمین مورد بررسی اتخاذ میشوند. فرض میگردد که قدرت تصمیمگیری تولیدکننده بیشتر از انبار ضایعات و بازیافت کننده است. به همین منظور از یک بازی استکلبرگ که در آن تولیدکننده رهبر و انبار ضایعات و بازیافت کننده پیرو تصمیمات تولیدکننده هستند، برای قیمتگذاری ضایعات پلاستیکی و محصول نهایی استفاده میشود.
یافته ها: نتایج نشان میدهند که قدرتهای تصمیمگیری انبار ضایعات و بازیافت کننده تأثیری بر روی قیمت و تقاضای محصول نهایی ندارند. سود تخصیص داده شده به تولیدکننده در حالتهایی که انبار ضایعات و بازیافت کننده دارای قدرتهای تصمیمگیری متفاوتی هستند، یکسان بوده و این مقدار بیشتر از حالتی است که آنها قدرتهای تصمیمگیری مشابهی دارند. همچنین هرچقدر تقاضای محصول نهایی نسبت به قیمت آن حساستر باشد، سود اعضا کمتر خواهد بود.
اصالت/ارزش افزوده علمی: میتوان گفت که در تحقیق فعلی ایده استفاده از رویکرد نظریه بازی برای استفاده از ضایعات پلاستیکی در تولید محصولات تحت زنجیره تأمین مورد بررسی، برای اولین بار در ادبیات موضوع مسأله مطرح شده است.
نظریه بازی ها
حامد جعفری
چکیده
هدف: در این تحقیق از یک نوع ضایعات بازیافتی برای تولید یک محصول خاص استفاده میگردد. بدین منظور زنجیره تأمینی شامل تولیدکننده، بازیافت کننده و انبار ضایعات در نظر گرفته میشود. ابتدا تقاضای محصول در بازار بر اساس قیمت آن تعیین میگردد. سپس تولیدکننده برای برآوردن تقاضای مشتریان و تولید محصول، از یک نوع ضایعات بازیافتی با نرخ بازیافت ...
بیشتر
هدف: در این تحقیق از یک نوع ضایعات بازیافتی برای تولید یک محصول خاص استفاده میگردد. بدین منظور زنجیره تأمینی شامل تولیدکننده، بازیافت کننده و انبار ضایعات در نظر گرفته میشود. ابتدا تقاضای محصول در بازار بر اساس قیمت آن تعیین میگردد. سپس تولیدکننده برای برآوردن تقاضای مشتریان و تولید محصول، از یک نوع ضایعات بازیافتی با نرخ بازیافت پذیری مشخص استفاده مینماید. انبار ضایعات، مواد بازیافتی را جمع آوری نموده و بازیافت کننده آنها را بازیافت میکند. تولیدکننده میتواند مواد بازیافتی مورد نیاز خود را از دو کانال مختلف تهیه کند. وی میتواند ضایعات بازیافتی مورد نیاز خود را به صورت بازیافت نشده از انبار ضایعات خریداری نموده و سپس آنها را بازیافت و مورد استفاده قرار دهد یا اینکه این مواد را به صورت بازیافت شده از بازیافت کننده تهیه کند. در واقع تولیدکننده با توجه به شرایط موجود، یکی از این دو کانال را انتخاب خواهد نمود.
روششناسی پژوهش: برای اتخاذ تصمیمات تحت هر کدام از کانالهای ایجادشده، از رویکرد نظریه بازی استفاده میشود. بدین منظور برای یافتن جواب مسأله تحت رقابت ایجادشده، بازی استکلبرگ که در آن تولیدکننده دارای قدرت تصمیم گیری بیشتر و انبار ضایعات و بازیافت کننده دارای قدرتهای تصمیم گیری کمتری هستند، به کار گرفته میشود.
یافته ها: در نهایت استراتژیهای تعیین شده مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده ارایه میگردند. نتایج حاکی از آن هستند که تولیدکننده میتواند تحت یک شرایط مرزی هر کدام از دو کانال پیشــنهادی را انتخاب نماید. همچنین با افزایش نرخ بازیافت پذیری ضایعات مورد استفاده برای تولید محصول، سود اعضای زنجیره تأمین مورد بررسی بهبود خواهند یافت.
اصالت/ارزش افزوده علمی: در این تحقیق به منظور تأمین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز برای تولید محصولات از رویکرد نظریه بازی و مفهوم انتخاب کانال استفاده میگردد. میتوان گفت که ایده استفاده از مفهوم انتخاب کانال برای تأمین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز در تولید محصولات تحت زنجیره تأمین مورد بررسی، برای اولین بار در ادبیات موضوع مسأله مطرح شده است.
نظریه بازی ها
حمیدرضا نویدی؛ مهدی قاسمی
چکیده
در دنیای واقعی، مسئله انتشار چندین واگیر (به هر چیز قابل انتشار در شبکه اجتماعی گفته میشود، ویروسهای کامپیوتری، اطلاعات، فیلم، ویروس سرماخوردگی و ... میتوانند به عنوان واگیر در نظر گرفته شوند.) همزمان در یک شبکه اجتماعی دارای اهمیت فراوانی میباشد. به دلیل تعداد زیاد واگیرهای منتشر شدهی همزمان در یک شبکه اجتماعی و به منظور ...
بیشتر
در دنیای واقعی، مسئله انتشار چندین واگیر (به هر چیز قابل انتشار در شبکه اجتماعی گفته میشود، ویروسهای کامپیوتری، اطلاعات، فیلم، ویروس سرماخوردگی و ... میتوانند به عنوان واگیر در نظر گرفته شوند.) همزمان در یک شبکه اجتماعی دارای اهمیت فراوانی میباشد. به دلیل تعداد زیاد واگیرهای منتشر شدهی همزمان در یک شبکه اجتماعی و به منظور کاهش پارامترهای مدل و همچنین مقیاس پذیر شدن مسئله، در برخی از پژوهشهای انجام شده به دستهبندی واگیرها پرداخته شده است و واگیرهای مختلف در دستههای مختلف قرار داده شدهاست. همچنین تمام دستهها همگن در نظر گرفته شده است که این فرض از دنیای واقعی دور است. برای رفع این مشکل، این مقاله به وزندهی گروههای مختلف واگیرها میپردازد، مسئله مذکور را به صورت یک بازی تکاملی مدل کرده و مورد بررسی قرار میدهد و استراتژی پویا تکاملی و استراتژی ایستا تکاملی آن را محاسبه مینماید. پویایی تکاملی و ایستایی تکاملی واگیرها نشان میدهد که آیا تاثیر یک واگیر در روند انتشار از دیدگاه کاربر در دو فاصله زمانی متوالی ترویج مییابد و یا سرکوب میشود.