بهینه سازی استوار
معصومه حسین پور؛ علیرضا فخارزاده جهرمی
چکیده
در دهههای اخیر نظریهی بهینهسازی استوار (مقاوم) بهعنوان ابزاری توانمند جهت بهینهیابی فرآیندهای غیرقطعی معرفی کرده است. نظربه قطعی نبودن میزان بارگلیسمی موادغذایی مصرفی، هدف اصلی این مقاله تهیهی رژیمغذایی بهینه ایرانی بااستفاده از بهینهسازی استوار بهمنظور تنظیم بارگلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. ...
بیشتر
در دهههای اخیر نظریهی بهینهسازی استوار (مقاوم) بهعنوان ابزاری توانمند جهت بهینهیابی فرآیندهای غیرقطعی معرفی کرده است. نظربه قطعی نبودن میزان بارگلیسمی موادغذایی مصرفی، هدف اصلی این مقاله تهیهی رژیمغذایی بهینه ایرانی بااستفاده از بهینهسازی استوار بهمنظور تنظیم بارگلیسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. این درحالی است که دیابت نوع 2 یکی از بیماریهای ویرانگری است که علاوهبر بیماریهای قلبی-عروقی، عفونی و کلیه، مقاومت به انسولین و سرطان را درپی دارد و و داروهای کاهشدهندهی کلسترول، خطر عوارض قلبی-عروقی و حتی ابتلا به سرطان را در خود دارند. در این راستا، تنظیم تغذیه در پیشگیری، کنترل و جلوگیری یا کاهش عوارض حاصل از دیابت نقش مهمی دارد. در این تحقیق پساز جمعآوری اطلاعات تغذیهای لازم، بهجهت عدم قطعیت بارگلیسمی غذاها، مدل رژیم غذایی ایرانی را بااستفاده از روش بهینهسازی استوار تعیین و مورد تحلیل قرار دادهایم. برایناساس، 75 نوع غذا (42 غذای ایرانی، 10 ماده غذایی جهت صبحانه، 20 نوع میوه و آب میوه و3 نوع لبنیات) بهصورت بومی موردمطالعه قرار گرفته است. از مزایای این مدل، توانایی تطبیق براساس سلیقهی شخص و نظر متخصص تغذیه با هدف کمینهسازی تغییرات رژیمغذایی فعلی فرد میباشد.