مقاله پژوهشی
تصمیم گیری براساس شبکه عصبی/ یادگیری عمیق
محمدعلی خاتمی فیروزآبادی؛ مونا جهانگیرزاده؛ امیر مزیکی؛ ُسید سهیل فاضلی
چکیده
هدف: امروزه شرکتهای بیمه با رقابتی گسترده برای جذب و نگهداری مشتریان وفادار روبهرو هستند؛ بنابراین اهمیت مدلهای پیش بینی وفاداری مشتریان بیش از گذشته نمایان شده است که موجب سهم بازار گستردهتری برای شرکتها میشود. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل مؤثر بر وفاداری مشتریان و توسعه مدلی جهت پیشبینی میزان وفاداری ...
بیشتر
هدف: امروزه شرکتهای بیمه با رقابتی گسترده برای جذب و نگهداری مشتریان وفادار روبهرو هستند؛ بنابراین اهمیت مدلهای پیش بینی وفاداری مشتریان بیش از گذشته نمایان شده است که موجب سهم بازار گستردهتری برای شرکتها میشود. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل مؤثر بر وفاداری مشتریان و توسعه مدلی جهت پیشبینی میزان وفاداری آنها در صنعت بیمه و در شرکتهای بیمه بود.روششناسی پژوهش: این پژوهش از نظر رویکرد، کمی از نظر گردآوری اطلاعات، پیمایشی و از نظر نتایج حاصله، کاربردی بود. در چارچوب این پیمایش از تحلیل عاملی تأییدی و شبکههای عصبی مصنوعی استفاده شد. به منظور بومی سازی عوامل مستخرج از ادبیات نظری و همچنین رفع تناقضات موجود در مؤثر بودن یا نبودن عوامل در ادبیات پژوهش، در ابتدا عوامل با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی و نرم افزار SMART PLS3 مورد بررسی قرار گرفت و تأثیرات آن بر وفاداری مشتریان سنجیده شد. سپس عوامل تأیید شده به عنوان ورودی برای آموزش شبکهی عصبی مصنوعی با نرم افزار MATLAB R2019b در نظر گرفته شد.یافتهها: در این پژوهش حجم نمونه بر اساس جدول مورگان حجم جامعه نامحدود در سطح خطای 0.05 درصد، 384 نفر در نظر گرفته شد. سپس تعداد 436 پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین بیمه گذاران چهار شرکت بیمه شامل: بیمه ایران، شرکت بیمه آسیا، شرکت بیمه البرز، شرکت بیمه پارسیان توزیع گردید و 384 پرسشنامه کامل دریافت گردید. پس از تحلیل نتایج حاصله از روش تحلیل عاملی تاییدی، عوامل تعهد، کیفیت ادراک شده، اعتماد، ارزش ادراک شده، همدلی، تصویر برند، جذابیت گزینههای دیگر، رضایت مشتری بر وفاداری مشتریان در شرکتهای بیمه ایران تأثیر داشت و عامل هزینه جابجایی بر وفاداری مشتری تأثیر ناچیزی داشت. در نهایت مدل مورد هدف پژوهش برای پیش بینی وفاداری با 8 نورون ورودی، 110 نورون لایه میانی و 1 خروجی با سطح خطای 0.00992 و رگرسیون 0.98694 طراحی گردید.اصالت/ارزش افزوده علمی: برونداد این پژوهش، مدلی جهت پیش بینی وفاداری مشتریان شرکتهای بیمهای در کشور ایران فراهم میکند تا این شرکتها بتوانند بر عواملی که منجر به حفظ وفاداری مشتریان میشود سرمایه گذاری کنند.
مقاله پژوهشی
تصمیم گیری براساس شبکه عصبی/ یادگیری عمیق
یوسف ابراهیمی؛ یعقوب علوی متین؛ سحر خوش فطرت؛ حسن رفاقت
چکیده
هدف: بانک ها بهعنوان یک بنگاه اقتصادی خدماتی و مالی ضمن همراهی با برنامه های اقتصادی کشورها، به دنبال کسب منفعت برای ذینفعان خود میباشند. در جهت دستیابی به این اهداف، باید توانایی تجهیز و تخصیص بهینه منابع خود را داشته باشند. یکی از مسائل مهم، شناخت عوامل مؤثر در جذب منابع هست که هدف این پژوهش، ارائه الگویی مناسب برای شناسایی عوامل ...
بیشتر
هدف: بانک ها بهعنوان یک بنگاه اقتصادی خدماتی و مالی ضمن همراهی با برنامه های اقتصادی کشورها، به دنبال کسب منفعت برای ذینفعان خود میباشند. در جهت دستیابی به این اهداف، باید توانایی تجهیز و تخصیص بهینه منابع خود را داشته باشند. یکی از مسائل مهم، شناخت عوامل مؤثر در جذب منابع هست که هدف این پژوهش، ارائه الگویی مناسب برای شناسایی عوامل تأثیرگذار بر تأمین منابع است.روش شناسی پژوهش: برای رسیدن به هدف تحقیق، با مرور پیشینه تحقیق، رسالت بانک و نظرات کارشناسان بانکی، 62 عامل در قالب پرسشنامهای ارائه شد. پرسشنامه پس از تایید خبرگان بانکی، جهت انجام پیش آزمون در یک نمونه 30 نفره از کارکنان بانک تجارت استان زنجان توزیع شد. سپس پایایی آن با آلفای کرنباخ آزمون و تایید گردید. بعد از جمع آوری میدانی دادههای پژوهش، مولفه های موثر در دو گروه اصلی عوامل برون سازمانی و درون سازمانی قرار گرفتند. سپس عوامل درون سازمانی به چهار زیرگروه؛ مالی، فیزیکی، خدماتی و عوامل ارتباطی و انسانی تفکیک شد. در نهایت مدل اصلی پژوهش با استفاده از مدل شبکههای عصبی بدون ناظر(نگاشتهای خود سازمانده) استخراج و به تحلیل داده های پژوهش پرداخته شد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که، از مجموعه عوامل تاثیر گذار بر تامین منابع بانکی، عوامل ارتباطی و انسانی بیشترین تاثیر و عوامل برون سازمانی کمترین تاثیر را داشتند. همچنین با توجه به عدم تشابه بین الگوهای بردارهای ورودی پژوهش، همبستگی بین هر کدام از عوامل موثر بر تجهیز منابع تایید نشد.اصالت/ارزش افزوده علمی: در این پژوهش با استفاده از رویکرد جدیدی از مدل شبکه های عصبی (نگاشت های خود سازمانده ) به شناسایی و وزن دهی عوامل موثر بر تجهیز منابع بانکی پرداخته شده که یافتههای آن به توسعۀ ادبیات حوزۀ بانکی در بخش تجهیز منابع، کمک میکند.
مقاله پژوهشی - کاربردی
مدلسازی ریاضی/ تصادفی/ پویا/احتمالی/فازی
محمد ساویز اسدی لاری؛ مریم عباس قربانی؛ رضا توکلی مقدم
چکیده
طی دهههای پیشین، صنعت هتلداری در سطح بینالمللی به صنعتی رقابتی مبدل شده است که کشورها جهت کسب حداکثر درآمد حاصل از آن، متمایل به بهکارگیری مدلهای توسعه داده شده، تکنیکهای جدید و ارائه نوآوریها شدهاند. به همین سبب توجه به چگونگی مدیریت درآمد هتلها و از سویی دیگر مدیریت هزینههای سفر و حملونقل مسافر و بهکارگیری مدلسازیهای ...
بیشتر
طی دهههای پیشین، صنعت هتلداری در سطح بینالمللی به صنعتی رقابتی مبدل شده است که کشورها جهت کسب حداکثر درآمد حاصل از آن، متمایل به بهکارگیری مدلهای توسعه داده شده، تکنیکهای جدید و ارائه نوآوریها شدهاند. به همین سبب توجه به چگونگی مدیریت درآمد هتلها و از سویی دیگر مدیریت هزینههای سفر و حملونقل مسافر و بهکارگیری مدلسازیهای سازگار با این حوزه جهت بهینهسازی در دستیابی به اهداف ضرورت دارد. در این پژوهش، طرح مسائل در خصوص بهینهسازی مدیریت درآمد هتلها، مدیریت هزینه مسافران و واکاوی چگونگی توسعه حملونقل استفاده شده توسط آنها صورت گرفته است؛ پیشبینی چگونگی حملونقل مسافر و انتخاب نوع آن با توجه به حالتهای مختلف سفر مانند هوایی، ریلی، آبی و جادهای مبتنی بر میزان بودجه مسافر از مسائل شاخص مورد مطالعه است. همچنین در مدلسازیهای انجامشده عوامل و معیارهای مؤثر بسیاری لحاظ شده است و میزان ظرفیت پذیرش هتلها در شهرهای منتخب مسافران و ارائه انواع اتاقها با قیمتگذاریهای مختلف و بررسی عناصر وابسته به خدمات ارائه شده برای مسافر توسط هتل و دسترسیهای مختلف هتل که مبتنی بر مدل درآمد هتلها است، تأثیر به سزایی در برآورد وضعیت عوامل رقابتی هتلها دارد. به جهت پیشبینیهای مدنظر سطح تقاضای انواع مسافران جهت رزرو هتل طی دورههای مختلف زمانی در فصول متفاوت گردشگری بر اساس بودجه تخصیصدادهشده توسط مسافر برای پرداخت هزینهها در طی الگوی سفر و نتایج مرتبط مستخرج از مدل درآمدی برآورد شده و عوامل تأثیرگذار در انتخاب هتل و حملونقل و چگونگی سفر شناسایی شده است. طرح مسائل NP-Hard در پژوهش حاضر سبب شده است تا در ابعاد کوچک از روشهای دقیق و در ابعاد متوسط و بزرگ از الگوریتمهای فراابتکاری چندهدفه، به نام NSGA-II و MOPSO، جهت حل بهره گرفته شود. نتایج مستخرج از محاسبات صورتگرفته حاکی از آن است که الگوریتمهای پیشنهادی روش کارا و مناسبی برای حل مسائل بوده است.
مقاله پژوهشی
تجزیه و تحلیل و مدلسازی مدیریت زنجیره تامین
محمد مهدی رحیمیان اصل؛ محمدحسن ملکی
چکیده
هدف: برای بهبود جایگاه رقابتی شرکت و مقابله با اختلالات و شکستها، زنجیره تامین میبایست بهسوی پادشکنندگی حرکت کند. بر این اساس، زنجیره تامین علاوه بر آمادگی مواجهه با اختلالات و پاسخ به آن، توان بازیابی شرایط قبل از اختلال را داشته و حتی شرایط بهتری را نیز ایجاد نماید. برای حرکت در این مسیر، لازم است تا تصمیمگیران جایگاه فعلی ...
بیشتر
هدف: برای بهبود جایگاه رقابتی شرکت و مقابله با اختلالات و شکستها، زنجیره تامین میبایست بهسوی پادشکنندگی حرکت کند. بر این اساس، زنجیره تامین علاوه بر آمادگی مواجهه با اختلالات و پاسخ به آن، توان بازیابی شرایط قبل از اختلال را داشته و حتی شرایط بهتری را نیز ایجاد نماید. برای حرکت در این مسیر، لازم است تا تصمیمگیران جایگاه فعلی زنجیره تامین خود را بهدرستی شناخته و برای بهبود وضعیت پادشکنندگی آن تصمیمات درستی اتخاذ نمایند. برای همین منظور، هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی سطح عملکرد پادشکنندگی در زنجیره تامین شرکت توزیع دارو پخش و تعیین اولویت بهبود مولفههای آن است.
روششناسی پژوهش: جهت دستیابی به این هدف، پژوهش حاضر قصد دارد با کاربست تکنیک دیمتل و روش تئوری گراف و رویکرد ماتریسی میزان عملکرد پادشکنندگی این سیستم زنجیره تامین را در حالتهای بهینه، فعلی و کمینه مشخص نماید و درنهایت با استفاده از روش تحلیل اهمیت-عملکرد، مولفههای پادشکنندگی زنجیره تامین شرکت توزیع دارو پخش را مورد تحلیل قرار داده و اولویت بهبود هر فاکتور را مشخص نماید.
یافتهها: بر اساس نتایج بهدستآمده به ترتیب، ساختار زنجیره تامین، بهبود و بازیابی، یادگیری، انعطافپذیری و نوآوری، در اولویت اول تا پنجم برای بهبود ساختار پادشکنندگی زنجیره تامین شرکت قرار دارند.
اصالت/ارزشافزوده علمی: پژوهش پیشرو سازمانها را در ارزیابی سطح پادشکنندگی زنجیره تامین خود پشتیبانی نموده و منجر به تسهیل تصمیمگیری میگردد. روشی که در ادامه ارایه میشود، میتواند ماهیت پویای محیطی را برای مدیریت اختلالات زنجیره تامین ساده کرده و حتی امکان مقایسه زنجیره تامینهای مختلف را به مدیران بدهد. ارزیابی و رصد مستمر سطح پادشکنندگی زنجیره تامین امکان ایجاد مزیت رقابتی برای دستیابی به سهم بازار بیشتر حتی در طول یک اختلال و یا اختلالات مستمر را فراهم میکند.
مقاله پژوهشی
تحلیل پوششی داده ها
سمیه کریمی امشی؛ سهراب کردرستمی؛ علیرضا امیر تیموری؛ آرمین قانع کنفی
چکیده
هدف: در غالب بررسیهای پایداری بادربرگیری مباحث محیطی، اجتماعی و اقتصادی، علاوه بر خروجیهای مطلوب، خروجیهای نامطلوبی هم ایجاد میشود که مانعی برای توسعه پایدار محسوب میشود. در این راستا هدف از این بررسی ارائه یک روش تحلیل پوششی دادهها با در نظر گرفتن صورتهای متفاوتی از دسترسیپذیری ضعیف برای خروجیهای نامطلوب بهمنظور ...
بیشتر
هدف: در غالب بررسیهای پایداری بادربرگیری مباحث محیطی، اجتماعی و اقتصادی، علاوه بر خروجیهای مطلوب، خروجیهای نامطلوبی هم ایجاد میشود که مانعی برای توسعه پایدار محسوب میشود. در این راستا هدف از این بررسی ارائه یک روش تحلیل پوششی دادهها با در نظر گرفتن صورتهای متفاوتی از دسترسیپذیری ضعیف برای خروجیهای نامطلوب بهمنظور حرکت در جهت پایداری میباشد.روششناسی پژوهش: با ارائه یک روش مبتنی بر تحلیل پوششی دادهها، عملکرد پایداری در سه بعد محیطی، اجتماعی، اقتصادی و همچنین عملکرد پایداری کل بهطور همزمان در حالی بررسی میشود که خروجیهای نامطلوب با صورتهای متفاوتی از دسترسیپذیری ضعیف حضور دارند. عملکرد پایداری شرکتهای گاز استانی نیز با استفاده از تکنیک پیشنهادی مورد برسی قرار می گیرد. یافتهها: نتایج نشان میدهد روش مطرحشده در تحلیل عملکرد پایداری و ابعاد آن در حضور خروجیهای نامطلوب کارا میباشد.اصالت/ارزش افزوده علمی: تحلیل پوششی دادهها به ارائه انواع دسترسیپذیری برای به حداقل رساندن خروجیهای نامطلوب و گام برداشتن به سمت بهینگی میپردازد. در این مطالعه بهمنظور تحلیل پایداری، مدل یکپارچهای با صورتهای متفاوتی از دسترسیپذیری ضعیف ارائه میشود.
مقاله پژوهشی - کاربردی
برنامه ریزی استراتژیک
نرجس بساق زاده؛ محمود مرادی؛ محمد تمیمی
چکیده
هدف: علیرغم اهمیت روزافزون نقش دانش در گسترش عملکرد نوآوری و حفظ مزیت رقابتی در محیط رقابتی شدید جهانی، سازمانها در بهرهگیری و توسعه زیرساخت جریان دانش خارجی به سمت خود دچار مشکلات عدیدهای هستند. نظریه ظرفیت جذب دانش و ایجاد ساختارهای کشف و بهرهبرداری در تحقیق و توسعه بهعنوان نظریه دوسوتوانی سازمانی، میتوانند تبیینی برای ...
بیشتر
هدف: علیرغم اهمیت روزافزون نقش دانش در گسترش عملکرد نوآوری و حفظ مزیت رقابتی در محیط رقابتی شدید جهانی، سازمانها در بهرهگیری و توسعه زیرساخت جریان دانش خارجی به سمت خود دچار مشکلات عدیدهای هستند. نظریه ظرفیت جذب دانش و ایجاد ساختارهای کشف و بهرهبرداری در تحقیق و توسعه بهعنوان نظریه دوسوتوانی سازمانی، میتوانند تبیینی برای کمک به سازمانها برای رفع این مشکلات باشند؛ بنابراین این پژوهش با هدف تبیین اثر ظرفیت جذب دانش در کسب مزیت رقابتی و نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی به بررسی مطالعه در شرکتهای صادراتی پرداخته است.
روششناسی پژوهش: مدل اولیه تحقیق از ادبیات استخراج و در مرحله کیفی و با مصاحبه عمیق با خبرگان، مدل مفهومی نهایی ترسیم شد. بهمنظور بررسی ابعاد به دست آمده، پایایی و روایی مدل جدید موردبررسی و پرسشنامه با روش نمونهگیری تصادفی در میان مدیران و خبرگان شرکتهای صادراتی ایران توزیع شد. جامعه آماری پژوهش 570 شرکت برتر صادراتی ایران است. در بخش کیفی، نمونهگیری با روش نمونهگیری نظری انجام و 11 نفر از مدیران شرکتها با بیش از 5 و 10 سال سابقه انتخاب شد. زمینه فعالیت خبرگان شرکتهای منتخب شامل حوزههای گاز و پتروشیمی، فولاد، قطعات خودرو، لوله و اتصالات و مواد غذایی بود. در بخش کمی نیز با کمک نرمافزار G*Power 78 نمونه انتخاب شد. تحلیل دادههای کیفی با روش تحلیل محتوا و با کمک نرمافزار ATLAS.ti و بررسی فرضیهها از روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) مبتنی بر روش حداقل مربعات جزیی (PLS) انجام شد.
یافتهها: نتایج بخش کمی نشان میدهد که متغیر ظرفیت جذب دانش بهصورت مستقیم بر مزیت رقابتی تاثیر معناداری ندارد؛ اما تاثیر این متغیر بر دوسوتوانی سازمانی و تاثیر دوسوتوانی سازمانی بر مزیت رقابتی معنادار است. ازاینرو میتوان بیان کرد که دوسوتوانی سازمانی در رابطهی میان ظرفیت جذب و مزیت رقابتی میانجی کامل بوده است.
اصالت/ارزشافزوده علمی: این پژوهش مسیری برای شرکتهای فعال صادراتی درزمینه کسب مزیت رقابتی ترسیم میکند. شرکتها میتوانند بر پایه تقویت ساختارهای سازمانی دوسوتوان، ایجاد زمینههای یادگیری و تقویت ظرفیت جذب دانش، جریان ورود دانش بیرونی به سازمان را تسهیل نمایند.
مقاله پژوهشی - کاربردی
مدلسازی ریاضی/ تصادفی/ پویا/احتمالی/فازی
مرتضی عبدالحسینی
چکیده
هدف: بیماری کرونا ویروس (کووید-19) یک بیماری همهگیر است که همه کشورهای جهان را درگیر کرده است. پیشبینی روند گسترش بیماری کرونا منجر خواهد شد که تدابیر لازم جهت کنترل این بیماری از سوی مسئولین انجام شود. این موارد شامل افزایش واکسیناسیون، قرنطینه کردن شهرها و ممنوعیت ورود و خروج، افزایش ظرفیت تختهای بیمارستانی، ایجاد مراکز واکسیناسیون ...
بیشتر
هدف: بیماری کرونا ویروس (کووید-19) یک بیماری همهگیر است که همه کشورهای جهان را درگیر کرده است. پیشبینی روند گسترش بیماری کرونا منجر خواهد شد که تدابیر لازم جهت کنترل این بیماری از سوی مسئولین انجام شود. این موارد شامل افزایش واکسیناسیون، قرنطینه کردن شهرها و ممنوعیت ورود و خروج، افزایش ظرفیت تختهای بیمارستانی، ایجاد مراکز واکسیناسیون شبانهروزی، الزام به استفاده از ماسک در اماکن عمومی و رعایت فواصل اجتماعی بهصورت کلی آمادگی لازم جهت برخورد با پیک جدید بیماری کرونا است. لذا پیشبینی چنین مواردی سبب کاهش آمار مبتلایان به کرونا و لذا کاهش نرخ مرگومیر خواهد شد.روششناسی پژوهش: در این مقاله با استفاده از آنالیز طیفی منفرد(SSA)، پیشبینی میزان پیک ششم مبتلایان کرونا با لحاظ کردن وضع فعلی صورت گرفته است. به منظور بهبود فرآیند گروه بندی الگوریتم SSA، انتخاب مقادیر ویژه بصورت فرآیند بهینه سازی صورت گرفته است بطوری که سری زمانی پیش بینی شده با توجه به شاخص خطای مدنظر به طور قابل توجهی بهبود یافته است.یافته ها: با مقایسه روش پیشنهادی با سایر روشهای پیشبینی شامل میانگین متحرک خود همبسته یکپارچه (ARIMA)، ARIMA کسری (ARFIMA)، TBATS و خود همبسته شبکه عصبی (NNAR)، مشاهده میشود که خطای پیشبینی به حد قابل قبولی بوده و میتواند روش SSA جهت پیشبینی مورد استناد قرار گیرد.اصالت/ارزش افزوده علمی: در این مقاله با استفاده از روش کارآمد SSA، موارد مبتلا جدید کرونا ویروس را پیشبینی میکند و نتایج ارائه شده اثربخشی روش پیشنهادی را تائید میکند.
مقاله پژوهشی
تصمیمگیری چند شاخصه
سحر اسماعیلی؛ کیامرث فتحی هفشجانی؛ چنگیز والمحمدی؛ علی اکبر حدادی هرندی
چکیده
هدف: این مقاله درصدد ارائه ساختاری منعطف برای سازمان یادگیرنده متناسب با شرایط مدارس ایران می باشد تا با استفاده از آن مدارس به عنوان یک سازمان آموزشی در مواجهه با محیط پیوسته در حال تغییر، نوآوری و اثربخشی را تسهیل کنند و با آموزش ارزش های انسانی و اصول تعلیم و تربیت، کمک کنند دانش آموزان تبدیل به افرادی شوند که به نحوی سالم و متمدن ...
بیشتر
هدف: این مقاله درصدد ارائه ساختاری منعطف برای سازمان یادگیرنده متناسب با شرایط مدارس ایران می باشد تا با استفاده از آن مدارس به عنوان یک سازمان آموزشی در مواجهه با محیط پیوسته در حال تغییر، نوآوری و اثربخشی را تسهیل کنند و با آموزش ارزش های انسانی و اصول تعلیم و تربیت، کمک کنند دانش آموزان تبدیل به افرادی شوند که به نحوی سالم و متمدن در دنیای غنی از فناوری های آینده زندگی کنند.روششناسی پژوهش: در این مقاله از روشهای تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک های فازی از جمله دلفی و دنپ (دیمتل مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکهای) برای ارائه یک چارچوب اجرایی و عملیاتی در حوزه سازمان یادگیرنده در مدارس استفاده شده است.یافتهها: نتایج حاصله به ترتیب ساختارهای سازمان یادگیرنده، مهارت های سازمان یادگیرنده و فناوری های سازمان یادگیرنده به عنوان معیارهای اصلی سازمان یادگیرنده در مدارس ایرانی نشان می دهد. همچنین، زیرمعیارهای رهبری تقویت کننده، فناوری مدیریت دانش، قابلیت های شخصی و مدلهای ذهنی با ماهیت علت، نقش اساسی در شکل گیری سازمان یادگیرنده در مدارس ایفا می کنند.اصالت/ارزش افزوده علمی: محققان راه دستیابی ایران به اهداف اقتصادی پیش بینی شده در سند چشم انداز ایران 1404، را تبدیل سازمان های ایرانی به سازمان یادگیرنده معرفی کرده است. اما بررسی پایگاه های اطلاعاتی علمی در ایران بیانگر این است تلاش های محدودی در این راستا به خصوص در مدارس صورت گرفته است. این مقاله بدون تمرکز بر چرایی و چیستی سازمان یادگیرنده، با استفاده از ابعاد و معیارهای معرفی شده در خصوص سازمان یادگیرنده، به چگونگی ارائه ساختاری منعطف برای سازمان یادگیرنده متناسب با شرایط مدارس ایران اشاره می کند.
مقاله پژوهشی
مدلهای زمانبندی
پرهام صوفی؛ مهدی یزدانی؛ مقصود امیری؛ محمد امین ادیبی
چکیده
هدف: یکی از مهمترین مسائل حوزه زمانبندی تولید که اخیراً بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است، مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف با منابع دوگانه محدود انسان و ماشین (DRCFJSP)است. برای مقابله با اختلال های غیرمنتظره مانند خرابی ماشین، باید برنامه زمانبندی کارها استوار باشد تا در صورت وقوع اختلال، برنامه زمانی دارای کارایی مناسبی باشد ...
بیشتر
هدف: یکی از مهمترین مسائل حوزه زمانبندی تولید که اخیراً بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است، مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف با منابع دوگانه محدود انسان و ماشین (DRCFJSP)است. برای مقابله با اختلال های غیرمنتظره مانند خرابی ماشین، باید برنامه زمانبندی کارها استوار باشد تا در صورت وقوع اختلال، برنامه زمانی دارای کارایی مناسبی باشد و از راه حل بهینه انحراف کمتری داشته باشد. لذا در این تحقیق، مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف با منابع دوگانه محدود انسان و ماشین با در نظر گرفتن سناریوهای محتمل خرابی ماشینها یا اختلال در کارگاه مورد مطالعه قرار می گیرد.روششناسی پژوهش: در حل مسئله مورد مطالعه، نحوه واگذاری کارها به ماشینها و توالی عملیات بر روی هر ماشین باید به گونهای صورت پذیرد که تحت هر سناریوی محتمل، حداکثر زمان تکمیل کارها کمینه شود تا ترکیب وزنی مربوط به عملکرد سیستم در حالت متوسط، عملکرد سیستم در حالت بدبینانه، جریمه نقض قیود پنجره های زمانی موعدهای تحویل کارها و واریانس مقدار تابع هدف با توجه به سناریوهای مختلف بهینه باشد. به این منظور یک مدل برنامهریزی تصادفی سناریومحور استوار (RSSP) در قالب یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط برای این مسئله ارائه گردیده است و به منظور اعتبارسنجی در ابعاد کوچک و متوسط بوسیله نرمافزار گمز حل شده است. با توجه به Np-hard بودن این مسئله، یک روش فراابتکاری مبتنی بر الگوریتم ژنتیک (GA) برای حل مسائل در ابعاد بزرگ ارائه شده است. یافته ها: نتایج اجرای مدل RSSP پیشنهادی نشان میدهد که نرم افزار گمز قادر است که مسائل مذکور تا ابعاد متوسط را در یک زمان قابل قبول حل کند و به یک پاسخ کنترل شده و استوار دست یابد. همچنین نتایج عددی نشاندهنده عملکرد مناسب الگوریتم GA پیشنهادی به عنوان یک گزینه برای حل مدل RSSP در مسائل با اندازه بزرگ است.اصالت/ارزش افزوده علمی: در این تحقیق، مسئلهDRCFJSP با در نظر گرفتن سناریوهای محتمل خرابی ماشینها مورد مطالعه قرار می گیرد. همچنین در این مقاله یک مدل برنامهریزی تصادفی سناریومحور استوار (RSSP) در قالب قاعده برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط و یک روش فراابتکاری برای برای مسئله مورد نظر ارائه گردیده است.
مقاله پژوهشی
مدلهای مکانیابی
علیرضا روشنی؛ محمدرضا غلامیان؛ مهسا عربی
چکیده
هدف: با توجه به افزایش پیچیدگیهای ناشی از عدم قطعیت و تأثیرات آن در شبکه های زنجیره تأمین، بسیاری از محققین به استفاده از رویکردهای تقابلی با عدم قطعیت داده ها روی آورده اند. به علاوه، وقوع هرگونه اختلال در شبکه های توزیع، میتواند خسارتهای جبران ناپذیری به بار بیاورد. بنابراین اتخاذ استراتژیهای مناسب ...
بیشتر
هدف: با توجه به افزایش پیچیدگیهای ناشی از عدم قطعیت و تأثیرات آن در شبکه های زنجیره تأمین، بسیاری از محققین به استفاده از رویکردهای تقابلی با عدم قطعیت داده ها روی آورده اند. به علاوه، وقوع هرگونه اختلال در شبکه های توزیع، میتواند خسارتهای جبران ناپذیری به بار بیاورد. بنابراین اتخاذ استراتژیهای مناسب برای بالا بردن سطح تاب آوری شبکه زنجیره تأمین به دنبال کاهش آثار مخرب ناشی از هرگونه اختلال امری مهم و ضروری به نظر میرسد.روششناسی پژوهش: در این مقاله، یک مدل ریاضی چندهدفه، چند دوره ای و سناریو محور ارائه شده است که در آن علاوه بر کمینه سازی دو هدف زمان تحویل و هزینه، به منظور افزایش تاب آوری شبکه، معیارهای منفی تاب آوری نیز کمینه میگردند. برای غلبه بر ماهیت غیرقطعی داده ها نیز از رویکرد برنامه ریزی تصادفی دو مرحله ای استفاده شده است. همچنین برای تبدیل مدل، به یک مدل تک هدفه، از برنامه ریزی آرمانی بهره گرفته شده است.یافته ها: به منظور اثبات کاربردی بودن مدل، داده های واقعی یک مطالعه موردی در مشهد پیاده سازی شده است. در نهایت، بر اساس اعتبارسنجی و تحلیل حساسیت صورت گرفته، مدل غیرقطعی پیشنهادی از برتری مشهودی نسبت به مدل قطعی برخوردار است.اصالت/ارزش افزوده علمی: این مقاله یک مدل ریاضی خطی چندهدفه را برای طراحی شبکه زنجیره تامین دارو تحت شرایط کووید-19 ارائه میکند که در آن دو شاخص زمان و تاب آوری به عنوان ابزارهای بهینهسازی به طور همزمان در نظر گرفته شده اند.