نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران، ایران.

چکیده

امروزه سازمان‌ها برای دستیابی به مزیت رقابتی و حفظ آن در بازار نیاز به تکامل سیستم‌های تولید خود دارند. برای تحقق این امر، رویکردی کاملاً جدید و نوین برای مدیریت و تولید یک سازمان مورد نیاز است که به‌طور چشمگیری بهره‌وری را افزایش ‌دهد و هم‌‌‌چنین به ایجاد زنجیره‌های تأمین موثر و کارآمد کمک ‌کند. حال که انقلاب صنعتی به نسل چهارم رشد کرده، سازمان­ها می‌توانند برای دستیابی به مزیت رقابتی و حفظ آن و هم‌‌‌چنین برای افزایش بهره‌وری، از تکنولوژی‌های نوین آن بهرمند گردنند. پژوهش حاضر به بررسی روابط تعاملی تکنولوژی‌های صنعت نسل چهارم در صنایع غذایی منتخب می‌پردازد؛ برای تحقق این امر، ابتدا از طریق استخراج ادبیات 20 مورد از تکنولوژی‌های صنعت نسل چهارم استخراج گردید و در مرحله دوم با رویکرد دلفی فازی 13 مورد از تکنولوژی‌های صنعت نسل چهارم جهت تبیین در صنایع غذایی شناسایی شد. سپس به‌منظور بررسی روابط تعاملی تکنولوژی­های صنعت نسل چهارم از دیمتل تجدید‌نظر شده[1] استفاده شده است.



1Revised-Decision Making Trial and Evaluation Laboratory (R-DEMATEL)

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Investigating the interactive relationships of fourth generation industry technologies in selected food industries with the revised DEMATEL approach

نویسندگان [English]

  • Hojat Sharifpour
  • Hasanali Aghajani
  • abdolhamid safaei ghadikolaei

Department of Industrial Management, University of Mazandaran, Babolsar, Mazandaran, Iran.

چکیده [English]

Today, organizations need to develop their production systems to achieve a competitive advantage and maintain it in the market. To achieve this, a completely new and innovative approach is needed to manage and produce an organization that dramatically increases productivity and also helps create effective and efficient supply chains. Now that the industrial revolution has grown to the fourth generation, organizations can use its new technologies to achieve and maintain a competitive advantage, as well as to increase productivity. The present study examines the interactive relationships of fourth-generation industry technologies in selected food industries to achieve this; first, through literature extraction, 20 cases of fourth-generation industry technologies were extracted, and in the second stage, with the fuzzy Delphi approach, 13 cases of fourth-generation industry technologies were identified for an explanation in the food industry. Then, the R-DEMATEL was used to investigate the interactive relationships between fourth-generation industry technologies.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Industry 4.0
  • IOT
  • R- DEMATEL
  • Food industry
Agostini, L., & Filippini, R. (2019). Organizational and managerial challenges in the path toward Industry 4.0. European journal of innovation management, 22(3), 406-421.
Ardito, L., Petruzzelli, A. M., Panniello, U., & Garavelli, A. C. (2019). Towards industry 4.0 mapping digital technologies for supply chain management-marketing integration. Business process management journal, 25(2), 323-346.
Dalenogare, L. S., Benitez, G. B., Ayala, N. F., & Frank, A. G. (2018). The expected contribution of Industry 4.0 technologies for industrial performance. International journal of production economics, 204, 383-394.
Export program 98 under a magnifying glass [برنامه صادراتی ۹۸ زیر ذره‌بین]. (2018). Donya-e-Eqtesad.  Retrieved from https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C-95/3501860-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%B2%DB%8C%D8%B1-%D8%B0%D8%B1%D9%87-%D8%A8%DB%8C%D9%86
Fahandaj, H. (2019). A few tips for the prosperity of the food industry [چند نکته برای رونق صنعت غذا]. Donya-e-Eqtesad.  Retrieved from https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C-95/3536211-%DA%86%D9%86%D8%AF-%D9%86%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D9%86%D9%82-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D8%BA%D8%B0%D8%A7
Gialelis, j., theodorou, g., & paparizos, c. (2019). A low-cost Internet of Things (IoT) node to support traceability: logistics use case. Proceedings of the 5th EAI international conference on smart objects and technologies for social good (pp.72-77). https://doi.org/10.1145/3342428.3342661
Hotan, B., Zarabi, H. (2018). The fourth generation of industry [نسل چهارم صنعت]. Tehran: Dibagaran Tehran.
Jiang, H., Zheng, L., Zou, Y., Tong, Z., Han, S., & Wang, S. (2019). 3D food printing: main components selection by considering rheological properties. Critical reviews in food science and nutrition, 59(14), 2335-2347.
Kamble, S., Gunasekaran, A., & Dhone, N. C. (2019). Industry 4.0 and lean manufacturing practices for sustainable organisational performance in Indian manufacturing companies. International journal of production research, 58(5), 1319-1337.
Karimi Tafreshi, M. (2018). Export potentials of food industry [پتانسیل‌های صادراتی صنعت غذا]. Donya-e-Eqtesad.  Retrieved from https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B5%D9%86%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%BA%D8%B0%D8%A7%DB%8C%DB%8C-95/3487618-%D9%BE%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%B3%DB%8C%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D8%BA%D8%B0%D8%A7
Lee, H. S., Tzeng, G. H., Yeih, W., Wang, Y. J., & Yang, S. C. (2013). Revised DEMATEL: resolving the infeasibility of DEMATEL. Applied mathematical modelling, 37(10-11), 6746-6757.
Lu, Y. (2017). Industry 4.0: A survey on technologies, applications and open research issues. Journal of industrial information integration, 6, 1-10.
Madhoushi, M., Akbarzadeh, Z., Ravansetan, K. (2016). Prioritizing of suppliers development strategies with combined approach of anp and revised DEMATEL techniques [اولویت‌بندی استراتژی‌های توسعه تأمین‌کنندگان با رویکرد ترکیبی از تکنیک‌های ANPو دیمتل تجدید نظر شده]. ORMR, 6 (2), 141-167.
 
Ślusarczyk, B. (2018). Industry 4.0: Are we ready? Polish journal of management studies17. 0.17512/pjms.2018.17.1.19
Tortorella, G., Miorando, R., & Mac Cawley, A. F. (2019). The moderating effect of Industry 4.0 on the relationship between lean supply chain management and performance improvement. Supply chain management-an international journal, 24(2), 301-314.
Vanderroost, M., Ragaert, P., Verwaeren, J., De Meulenaer, B., De Baets, B., & Devlieghere, F. (2017). The digitization of a food package’s life cycle: Existing and emerging computer systems in the pre-logistics phase. Computers in industry, 87, 1-14.
Yin, Y., & Qin, S. F. (2019). A smart performance measurement approach for collaborative design in Industry 4.0. Advances in mechanical engineering, 11(1), 1687814018822570.
Zhao, G., Liu, S., Lopez, C., Lu, H., Elgueta, S., Chen, H., & Boshkoska, B. M. (2019). Blockchain technology in agri-food value chain management: A synthesis of applications, challenges and future research directions. Computers in industry109, 83-99.