تصمیم گیری براساس محاسبات نرم
مصطفی محمودی شریف؛ محمد مهدی رحیمیان اصل؛ محمدحسن ملکی
چکیده
زنجیره تأمین نقش مهمی در کارامدی ارائه محصولات و خدمات دارد. این مقوله در صنعت نفت اهمیت بیشتری پیدا میکند که یکی از مزیتهای رقابتی کشور هم به شمار میرود و توسعه آن میتواند برای اقتصاد کشور ارزآوری و اشتغال زیادی ایجاد نماید. پژوهش حاضر از نظر جهتگیری، کاربردی و از منظر هدف، اکتشافی است. همچنین مبانی فلسفی پژوهش، پراگماتیسم ...
بیشتر
زنجیره تأمین نقش مهمی در کارامدی ارائه محصولات و خدمات دارد. این مقوله در صنعت نفت اهمیت بیشتری پیدا میکند که یکی از مزیتهای رقابتی کشور هم به شمار میرود و توسعه آن میتواند برای اقتصاد کشور ارزآوری و اشتغال زیادی ایجاد نماید. پژوهش حاضر از نظر جهتگیری، کاربردی و از منظر هدف، اکتشافی است. همچنین مبانی فلسفی پژوهش، پراگماتیسم و روششناسی آن آمیخته است. برای اجرای پژوهش در مرحله اول از طریق مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان صنعت نفت، 16 پیشران کلیدی پژوهش استخراج گردید. پس از غربال با آزمونهای آماری، 8 عامل حذف گردید و مابقی با تکنیک تحلیل تاثیر متقابل مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر مبنای درجه تاثیرگذاری دو پیشران سیاستهای تأمین مالی دولت و برنامههای شرکتهای نفتی برای بهبود و به روزرسانی تجهیزات نفتی به عنوان پیشرانهای مهم برای نگاشت سناریوهای زنجیره تأمین صنعت نفت انتخاب شدند. بر مبنای این دو پیشران، چهار سناریو زنجیره تأمین فرصت سوز، زنجیره تأمین منبع محور، زنجیره تأمین نوین و زنجیره تأمین دمده نگاشت یافتند که با توجه به معیارهای چهارگانه ارزیابی سناریوها از نظر احتمال وقوع و کاربست تکنیک کداس، سناریو زنجیره تأمین فرصت سوز به عنوان محتمل ترین سناریو انتخاب گردید.
تجزیه و تحلیل و مدلسازی مدیریت زنجیره تامین
محمد مهدی رحیمیان اصل؛ محمدحسن ملکی
چکیده
برای بهبود جایگاه رقابتی شرکت و مقابله با اختلالات و شکستها، زنجیره تأمین میبایست به سوی پادشکنندگی حرکت کند. بر این اساس، زنجیرهتأمین علاوه بر آمادگی مواجهه با اختلالات و پاسخ به آن، توان بازیابی شرایط قبل از اختلال را داشته و حتی شرایط بهتری را نیز ایجاد نماید. برای حرکت در این مسیر، لازم است تا تصمیمگیران جایگاه فعلی زنجیره ...
بیشتر
برای بهبود جایگاه رقابتی شرکت و مقابله با اختلالات و شکستها، زنجیره تأمین میبایست به سوی پادشکنندگی حرکت کند. بر این اساس، زنجیرهتأمین علاوه بر آمادگی مواجهه با اختلالات و پاسخ به آن، توان بازیابی شرایط قبل از اختلال را داشته و حتی شرایط بهتری را نیز ایجاد نماید. برای حرکت در این مسیر، لازم است تا تصمیمگیران جایگاه فعلی زنجیره تأمین خود را به درستی شناخته و برای بهبود وضعیت پادشکنندگی آن تصمیمات درستی اتخاذ نمایند. برای همین منظور، هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی سطح عملکرد پادشکنندگی در زنجیره تأمین شرکت توزیع داروپخش و تعیین اولویت بهبود مؤلفههای آن است.
برای دستیابی به این هدف، پژوهش حاضر قصد دارد با کاربست تکنیک دیمتل و روش تئوری گراف و رویکرد ماتریسی میزان عملکرد پادشکنندگی این سیستم زنجیرهتأمین را در حالت های بهینه، فعلی و کمینه مشخص نماید و در نهایت با استفاده از روش تحلیل اهمیت _ عملکرد، مؤلفههای پادشکنندگی زنجیرهتأمین شرکت توزیع داروپخش را مورد تحلیل قرار داده و اولویت بهبود هر فاکتور را مشخص نماید.
بر اساس نتایج به دست آمده به ترتیب، ساختار زنجیره تأمین، بهبود و بازیابی، یادگیری، انعطافپذیری و نوآوری، در اولویت اول تا پنجم برای بهبود ساختار پادشکنندگی زنجیره تأمین شرکت قرار دارند.
پژوهش پیشرو سازمانها را در ارزیابی سطح پادشکنندگی زنجیرهتأمین خود پشتیبانی نموده و منجر به تسهیل تصمیمگیری میگردد. روشی که در ادامه ارائه میشود، می تواند ماهیت پویای محیطی را برای مدیریت اختلالات زنجیرهتأمین ساده کرده و حتی امکان مقایسه زنجیرهتأمین های مختلف را به مدیران بدهد. ارزیابی و رصد مستمر سطح پادشکنندگی زنجیرهتأمین امکان ایجاد مزیت رقابتی برای دستیابی به سهم بازار بیشتر حتی در طول یک اختلال و یا اختلالات مستمر را فراهم میکند.