مدلسازی ریاضی/ تصادفی/ پویا/احتمالی/فازی
علیرضا حمیدیه؛ مریم بشارت
چکیده
هدف: چالش اصلی در حوادث ویرانگر مانند زلزله کرمانشاه مکانیابی بهینه مراکز توزبع اقلام بشردوستانه است که بر تخصیص محموله های امدادی به مراکز تقاضا نقش موثری ایفا می کند. از اینرو ایجاد تعادل بین پیچیدگی مساله و عدم قطعیت با محدودیت های زمانبندی ارسال کمک ها و میزان منابع امری حیاتی است. در این راستا یک مدل مکانیابی تخصیص با در نظر گفتن ...
بیشتر
هدف: چالش اصلی در حوادث ویرانگر مانند زلزله کرمانشاه مکانیابی بهینه مراکز توزبع اقلام بشردوستانه است که بر تخصیص محموله های امدادی به مراکز تقاضا نقش موثری ایفا می کند. از اینرو ایجاد تعادل بین پیچیدگی مساله و عدم قطعیت با محدودیت های زمانبندی ارسال کمک ها و میزان منابع امری حیاتی است. در این راستا یک مدل مکانیابی تخصیص با در نظر گفتن پایایی مجموعه هاب توزیع توسعه یافته است که با اختلالات پیش رو بعد از وقوع بحران نیز مقابله می کند مدل پیشنهادی منطقه آسیب دیده را به چند لایه تقسیم کرده و همزمان ظرفیت ناوگان امدادی را مورد توجه قرار می دهد. و ترکیبی از برنامه ریزی فازی با محدودیت شانس و برنامه ریزی استوار را برای مقابله با عدم قطعیت پارامتری ارائه می نماید.
روششناسی پژوهش: ابتدا عوامل و پارامترهای موثر مدیریت بحران در مکانیابی مراکز امدادرسانی هنگام وقوع بحران شناسایی شد. سپس مدلسازی ریاضی با در نظر گرفتن پایایی هاب توزیع مسئله بحران زلزله و امدادرسانی با توجه به توپوگرافی منطقه مورد مطالعه توسعه یافت، در ادامه متد محدودیت اپسیلون جهت پوشش مساله بهینه سازی چند هدفه و تعیین راه حل های بهینه پارتو غیر غالب اعمال گردید و ترکیب ریاضی برنامه ریزی امکانی-استوار جهت مواجه با عدم قطعیت بکار گرفته شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاکی از آن است که رویکرد بکارگیری مراکز توزیع موقت بر اساس لایه بندی محدوده جغرافیایی منطقه آسیب دیده همراه با حمل و نقل ترکیبی ضمن کاهش هزینه های لجستیکی بر کاهش زمان تحویل کالای امدادی تاثیر گذار است سیاست پایایی بکار گرفته شده در مجموعه هاب توزیع قابلیت اطمینان شبکه توزیع امدادی را ارتقا داده است سپس با مطالعه فاجعه زلزله کرمانشاه و تعیین پارامترهای حیاتی بحران، عملکرد و کارایی مدل پیشنهادی تایید شد.
اصالت/ارزش افزوده علمی: پژوهش حاضر، به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم، امداد رسانی درمناطق کشور را در شرایط وقوع بحران تسهیل می نماید. پیش بینی مجموعه هاب توزیع پایا با رویکرد حمل و نقل ترکیبی متناسب با توپوگرافی منطقه اجرای بهینه عملیات کمک رسانی را تضمین می کند.همچنین مدل توسعه یافته با اندکی تغییرات در مناطق در معرض حادثه کشور قابلیت عملیاتی دارد.